Stiați că?…
…doar mierea naturala cristalizeaza, mierea falsificata obtinuta din zahar
si indulcitori nu cristalizeaza niciodata; prin aceasta caracteristica,
cristalizarea, se poate diferentia o miere naturala de cea falsificata.
…exista plante care nu pot sa rodeasca in absenta polenizarii produse de
albine.
…mierea era atat de apreciata in Roma antica, incat era folosita ca moneda
de schimb, in locul aurului; obicei pastrat in unele tari pana spre sfarsitul
Evului Mediu.
…o albina este de 20 de ori mai puternica decat un cal, intrucat ea poate
deplasa pe un teren plan o greutate de 20 de ori mai mare decat greutatea
corpului ei, pe cand un cal tracteaza abia un corp egal cu greutatea sa
proprie.
...din cele mai vechi timpuri,
pentru mai multe natiuni, albina reprezinta simbolul harniciei si fidelitatii?
Pe monezile multor tari (de exemplu: Italia, Norvegia, Republica Malita etc)
chiar si astazi se regaseste chipul albinei.
...durata de viata a reginei este de
50-60 de ori mai mare decat a albinei lucratoare?
...pentru a obtine un kilogram de
miere, albinele colecteaza nectarul din aproximativ 2 milioane de flori de
salcam?
...o albina poate sa viziteze 24 de flori in doar un minut?
…pentru a culege 1 kg de miere, o
albina ar trebui sa cerceteze 2-5 milioane de flori si sa parcurga o distanta
egala cu ocolul pamantului.
…mierea
aplicata pe o rana opreste sangerarea.
…mierea
contine 50 de substante hranitoare.
…mierea
contine vitaminele B1, B2, B6, E, K, C, provitamina A – carotenul, acid folic,
numeroase microelemente: aluminiu, fier, iod, beriliu, bor, potasiu, calciu,
nichel, mangan, litiu, zinc, fosfor etc.
…daca mierea
este expusa la lumina solara directa se distrug anumite enzime pe care le
contine.
…mierea
absoarbe foarte usor mirosurile din jur si de aceea trebuie pastrata in
recipiente inchise etans, de preferabil din sticla.